Hoe gebruik ik de KY-036 Metal Touch Sensor Module?

Waarschijnlijk heb je net als ik een enorm pakket aan meerdere sensoren besteld en vraag je je nu af wat al deze sensoren nou doen. Een van de sensoren die je in je pakket gekregen hebt is de KY-036 Metal Touch Sensor Module.

Codeasy - KY-036 Uitgelicht

Wat doet het?

Bij het aanraken van het zwarte component aan de rechter kant zal de module een analoog signaal terugsturen naar het apparaat waar het aan gekoppeld is. Het aanraken moet gedaan worden door een mens. Vandaar dat ze het ook wel de Human Touch Sensor Module noemen als alternatief voor Metal Touch Sensor Module. Raak met het zwarte component maar eens je laptop aan, er zal niks gebeuren. Raak nu met bijvoorbeeld een jumper kabel het zwarte component aan. Je zult zien dat het telt als een menselijke aanraking.

Hoe sluit ik het aan op mijn Arduino?

Om deze module aan te kunnen sluiten heb je het volgende nodig:

 • Een Arduino (UNO) met bijbehorende USB.
 • 3x Man-Vrouw jumper kabel
 • Een KY-036 Metal Touch Sensor Module

De aansluiting is vrij simpel. Houd je module in de zelfde positie als de afbeelding hier boven. Je kunt zien dat er aan de linker kant vier pin aansluitingen zijn. Dit zijn tevens ook de enige vier die je kunt gebruiken voor deze module. Je hebt er gelukkig maar drie nodig. We werken van boven naar beneden.

Pin 1Sluit deze pin aan op een van je analoge poorten. Bij voorkeur A0.
Pin 2Sluit deze pin aan op de ground van je Arduino.
Pin 3Volgens de datasheet werkt deze module op een spanning van 5V. Deze pin sluiten we daarom ook aan op de 5V pin.
Pin 4Deze hebben we niet nodig.

Zoals je al is opgevallen zit er een groot blauw blok op de module. Op dit blok zit een klein verstelbaar ‘schroefje’. Door deze naar links of rechts te draaien kun je de sensitiviteit van de module aanpassen. Dat houd in dat hij sneller of langzamer een aanraking constateert.

Hoe programmeer ik dit?

Zoals ik net al zei kun je de sensitiviteit aanpassen op de module zelf. Dit houd in dat mijn code gebaseerd is op mijn sensitiviteit. Pas je waardes aan of speel met de sensitiviteit om de door jou gewenste resultaat krijgen. Het programmeren is niet lastig. Het is vrij eenvoudig zelfs. Hieronder een voorbeeld:

/*
 * \Titel KY-036 Metal/Human Touch Sensor Module
 * \Datum 30 Mei 2019
 * \Auteur Cihan Kurt
 * \Website https://codeasy.nl
 */
 
const int analoogPin = A0;
int analoogWaarde = 0;
int mapWaarde = 0;

void setup() 
{
 Serial.begin(9600);
 pinMode(analoogPin, INPUT);
}

void loop() 
{
 analoogWaarde = analogRead(analoogPin);
 mapWaarde = map(analoogWaarde, 0, 1023, 0, 10);

 if (mapWaarde < 5)
 {
  Serial.println("Aangeraakt");
 }
}

Als je de bovenstaande code gaat gebruiken zul je merken dat er bij elke aanraking de tekst Aangeraakt geprint zal worden. Je kunt hier ook een andere reactie aan toevoegen. De module zelf heeft ook een aanraking indicatie. Boven in zal een LED gaan branden bij elke aanraking. Zoals te zien is in het volgende filmpje.

Veel succes!

Cihan

Oprichter van Codeasy en student Technisch Informatica. Tijdens mijn studie ben ik vooral gefocust op het programmeren van embedded systemen. Daarnaast is ook 'hacking' een zeer interessant onderwerp voor mij.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie